RECEPT MESECA – Rižota z bučkicami in carpacciom svežega brancina

Ste uspešno skuhali pašto s škampi? Tokrat vas čaka recept za poletno delicijo: rižoto z bučkicami in karpačom svežega brancina! 🐟

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 400 g riža za rižoto,
  • 600 do 800 g svežega brancina,
  • 200 g mladih bučkic,
  • 2 čebuli,
  • 1 glavico česna (ali 4 velike stroke),
  • 1 korenček,
  • 1 koren peteršilja z zelenjem,
  • 50 do 100 g zelene (gomolj ali steblo),
  • 1 paradižnik,
  • 1 majhno papriko,
  • 1 dl malvazije,
  • sol, poper, oljčno olje, limono.

Predpriprava:

Najprej očistimo in sfiliramo ribe: spretno, z ostrim nožem narežemo brancin na tanke lističe, katere bomo na koncu položili po rižoti.
Iz ribjih kosti in kože, zelenjave, ene čebule in polovice glavice česna skuhamo jušno osnovo.

Priprava rižote:

Na segreti maščobi najprej popražimo nasekljano ali na tanko narezano  čebulo, dodamo riž. Vse skupaj malo popražimo, da riž zastekleni (glaziramo). Dodamo česen, še malo popražimo, da nam česen lepo zadiši, nato zalijemo z malo belega vina. Na hitro pokuhamo da vino izpari, zatem zalijemo z vročo jušno osnovo. Med kuhanjem solimo, popramo.

Ko se riž počasi kuha narežemo bučkice na tanke lističe ali debelejše rezine. V kolikor jih narežemo na lističe, jih proti koncu zakuhamo v rižoto. V kolikor jih narežemo na debelejše rezine jih ločeno popražimo na oljčnem olju in jih na koncu vmešamo v rižoto.

Okušamo. Ko je riž skuhan ga serviramo na krožnike. Pri serviranju položimo na vrh vrele rižote lističe narezanega brancina.

Za konec obogatimo s kapljico limoninega soka, svežim poprom in seveda oljčnim oljem. V kolikor imamo radi peteršilj, dodamo še tega.

Pa dober tek! 👌

Tokrat uporabljene surovine lokalnih ponudnikov:

  • brancin Fonda,
  • zelenjavna lokalnih kmetov,
  • malvazija Pucer z Vrha,
  • sol iz Sečoveljskih solin.

Izbirajte SEZONSKO, izbirajte LOKALNO😄👍