Prvi recept našega Chefa Ivice Evačiča – Iveka ne more biti nič drugega, kot nekaj morskega. 😊 Tokrat je to pašta s škampi, ki jo gostje Restavracije hotela Marina tako zelo obožujejo. Spodaj vam podajamo navodila za pripravo, v kolikor se vam doma kdaj zahoče malo Marine, pa nas ne utegnete obiskati. Vendar previdno! Brez pravih surovin tudi pravega okusa ne bo. 😉
Za štiri osebe potrebujemo:
- 500 g testenin,
- 500 g očiščenih škampov,
- 1 dl oljčnega olja,
- 1 dl belega vina,
- 1 čebulo,
- 1 glavico česna (ali 4 večje stroke),
- 1 šopek peteršilja,
- 1 dl spasiranega paradižnika,
- 5 dl ribje osnove,
- sol,
- poper,
- čili.
Priprava:
Kot prvo pripravimo “mise en place”: skuhamo ribjo osnovo (lahko iz škampovih glavic in oklepov, raznih rib…), nasekljamo čebulo, česen in peteršilj.
V večji posodi zavremo vodo, ki jo takoj osolimo. V drugi posodi na oljčnem olju najprej popražimo čebulo, nato ji dodamo česen. Ko zadiši, dodamo škampove repke ter na hitro sotiramo. Dodamo spasiran paradižnik in vino ter pokuhamo. Začinimo s soljo, poprom in čilijem ter zalijemo z malo vroče ribje osnove.
Testenine do polovice pokuhamo v vodi, nato jih do konca skuhamo v omaki , ki jo po potrebi zalivamo z vročo ribjo osnovo.
Na koncu, tik pred serviranjem, obogatimo z domačim oljčnim oljem in peteršiljem.
Pa dober tek! 🤩
Zdaj pa k najpomembnejši podrobnosti: SUROVINAM.
V Restavraciji hotela Marina izbiramo le najboljše surovine lokalnih ponudnikov. Za zgoraj omenjeni recept smo uporabili:
- testenine (rezance ali linguine – v Sloveniji imamo kar nekaj odličnih izdelovalcev testenin),
- ekstra deviško oljčno olje Belvedere,
- belo vino malvazija Pucer z Vrha,
- zelenjavo lokalnih kmetov,
- škampe iz morskih globin, ko so na voljo,
- sol iz Sečoveljskih solin.
Izbirajte sezonsko, izbirajte LOKALNO! 😄👍