RECEPT MESECA – PAŠTA S ŠKAMPI

Prvi recept našega Chefa Ivice Evačiča – Iveka ne more biti nič drugega, kot nekaj morskega. 😊 Tokrat je to pašta s škampi, ki jo gostje Restavracije hotela Marina tako zelo obožujejo. Spodaj vam podajamo navodila za pripravo, v kolikor se vam doma kdaj zahoče malo Marine, pa nas ne utegnete obiskati. Vendar previdno! Brez pravih surovin tudi pravega okusa ne bo. 😉

Za štiri osebe potrebujemo:

  • 500 g testenin,
  • 500 g očiščenih škampov,
  • 1 dl oljčnega olja,
  • 1 dl belega vina,
  • 1 čebulo,
  • 1 glavico česna (ali 4 večje stroke),
  • 1 šopek peteršilja,
  • 1 dl spasiranega paradižnika,
  • 5 dl ribje osnove,
  • sol,
  • poper,
  • čili.

Priprava:

Kot prvo pripravimo “mise en place”: skuhamo ribjo osnovo (lahko iz škampovih glavic in oklepov, raznih rib…), nasekljamo čebulo, česen in peteršilj.

V večji posodi zavremo vodo, ki jo takoj osolimo. V drugi posodi na oljčnem olju najprej popražimo čebulo, nato ji dodamo česen. Ko zadiši, dodamo škampove repke ter na hitro sotiramo. Dodamo spasiran paradižnik in vino ter pokuhamo. Začinimo s soljo, poprom in čilijem ter zalijemo z malo vroče ribje osnove. 

Testenine do polovice pokuhamo v vodi, nato jih do konca skuhamo v omaki , ki jo po potrebi zalivamo z vročo ribjo osnovo.

Na koncu, tik pred serviranjem, obogatimo z domačim oljčnim oljem in peteršiljem.

Pa dober tek! 🤩

 

Zdaj pa k najpomembnejši podrobnosti: SUROVINAM.

V Restavraciji hotela Marina izbiramo le najboljše surovine lokalnih ponudnikov. Za zgoraj omenjeni recept smo uporabili:

  • testenine (rezance ali linguine – v Sloveniji imamo kar nekaj odličnih izdelovalcev testenin),
  • ekstra deviško oljčno olje Belvedere,
  • belo vino malvazija Pucer z Vrha,
  • zelenjavo lokalnih kmetov, 
  • škampe iz morskih globin, ko so na voljo,
  • sol iz Sečoveljskih solin.

Izbirajte sezonsko, izbirajte LOKALNO! 😄👍