RECEPT MESECA – Gratinirana polentica z bakalajem v rakovi kremi s svežimi tartufi

A si upate? Slavna polentica tudi pri vas doma! 👌

Za 4 osebe potrebujete:

  • 150 g polente,
  • 50 -100 g bakalaja,
  • 1 jajce,
  • 100 g kisle smetane,
  • 4 žlice fino naribanega parmezana,
  • sveže tartufe,
  • sol, poper, oljčno olje, 
  • 100 g rakcev,
  • 50 g mešane korenaste zelenjave,
  • 1 zreli paradižnik,
  • 4 stroke česna,
  • 1 srednje veliko čebulo,
  • 50 g domačega masla,
  • malo malvazije.

Priprava polente

Najprej zakuhamo kremno polento, ki jo na koncu obogatimo z oljčnim oljem in maslom ter jo vlijemo v pekač do 3-4 cm visoko. Ko se polenta ohlaja pripravimo rakovo kremo.

Priprava rakove kreme

Na oljčnem olju prepražimo čebulo, rakce, česen, malo korenaste zelenjave in paradižnik. Vse skupaj lepo začinimo s soljo in poprom, dodamo malo malvazije, na počasnem ognju pokuhamo cca 10 do 15 minut. Nato vse skupaj zmiksamo v lepo gladko kremo.

Gratiniranje

Ohlajeno polento, modelirano v krogce, premažemo z bakalajem ter omako za gratiniranje (jajce, kisla smetana in parmezan).

Polento damo v pečico na 200 °C in pečemo do zlato rumene barve.

Serviramo v globok krožnik, v katerega najprej zlijemo kremno omako iz rakcev, nato položimo polento. Na koncu naribamo sveže tartufe.

Pa dober tek. 🤤👩‍🍳