RECEPT MESECA – Bučna kremna juha z rakci

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 150 do 200g očiščenih rakcev,
  • 1 kg olupljene buče,
  • 1 čebulo,
  • 2 korenčka,
  • 100 g zelene (gomolj),
  • 4 stroke česna,
  • belo vino,
  • sol, poper,
  • oljčno olje,
  • curry,
  • kurkuma,
  • bučno seme,
  • bučno olje.

Priprava:
Najprej si pripravimo zelenjavo. Olupimo čebulo, česen, bučo, korenje in zeleno. Čebulo nasekljamo (ali narežemo na tanke lističe), bučo, korenje in zeleno pa naribamo (ali narežemo na manjše kose).

Vso zelenjavo rezen čebule najprej popečemo v pečici za približno 15 do 20 minut (rahlo karameliziramo, a ne preveč, da nam ne pogreni).
Na segreti maščobi prepražimo čebulo, začinimo s curryem in kurkumo, dodamo iz pečice popečeno zelenjavo in skupaj dušimo do mehkega.
V drugi posodi na maščobi prepražimo česen in rakce, zalijemo z belim vinom, malček pokuhamo, da vino izhlapi in (če jo imamo) zalijemo z ribjo osnovo.

Zatem dodamo rakce (nekaj jih damo na stran, saj jih bomo potrebovali pri serviranju), po potrebi še malo zalijemo, na kratko pokuhamo in začinimo po okusu. Vse skupaj gladko zmiksamo, da dobimo lepo gosto kremno juho.

Še enkrat pokušamo in če nam je okus všeč, serviramo. Dodamo prihranjene rakce, pražena cela ali drobljena bučna semena ter obogatimo s hladno stiskanim ali navadnim bučnim oljem.

V kolikor se vam bučna kremna juha z rakci zahoče, a vam zmanjka časa za pripravo, vam jo z veseljem postrežemo tudi v naši restavraciji. 😊